100 de ani de inventică românească la Universitatea POLITEHNICA din București
Institutul Cultural Român (ICR) și Universitatea Politehnica din București (UPB) organizează luni, 12 martie, evenimentul „100 de ani de inventică româneacă”, care se înscrie în seria de manifestări dedicate celebrării Centenarului Marii Uniri.
Evenimentul va avea loc în Amfiteatrul AN 010 ”Radu Voinea” – clădirea Rectoratului UPB cu începere de la ora 17:00.
Manifestările se vor afla și sub egida aniversării de căre UPB a 200 de ani de la primele cursuri de inginerie din România, cursuri organizate de către Gheorghe LAZĂR, în 1818, pe lăngă mânăstirea Sfântu Sava din București.
Agenda evenimentului cuprinde:
• prezentarea volumul „100 de inovatori români”, apărut la editura ICR,
• o expoziție de inventică de ultimă generație, cu invenții și inovații realizate de profesori și cercetători din UPB,
• proiecția a două filme documentare (producător executiv Mihai Vișinescu) despre personalitatea marcanta a lui Anghel Saligny și Nicolae Vasilescu Karpen, pionieri ai ingineriei naționale și mondiale, a căror amprentă asupra modernizării României este de necontestat.
În deschidere vor vorbi domnul Mihnea Costoiu, rectorul Universității POLITEHNICA din București și doamna Liliana ȚUROIU – Președintele Institutului Cultural Român.
Colaboarea dintre Institutul Cultural Român și Universitatea Politehnica din București a plecat de la premisa că inovația și creativitatea, științifică sau artistică, sunt esențiale în definirea profilului cultural identitar al României. Deschiderea față de o zonă academică, alta decât cea tradițională vizată de ICR, este un demers de deschidere către un public mai larg, mai ales în contextul în care arta și tehnologia au deja o tradiție de influențare reciprocă.
„Cartea „100 de inovatori români” este o plăcută surpriză. Departe de ariditatea unui unui dicționar obișnuit, autorii au ales o cale potrivită: cea a unui veritabil spectacol transdisciplinar al inteligenței și creativității personalităților române sau de origine română, de la literatură la știință, de la tehnică la filozofie, de la estetică la fizică teoretică.” scrie în prefața volumului Basarab Nicolescu, membru de onoare al Academiei Române.
Din volumul „100 de inovatori români” sunt prezentați publicului 17 personalități remarcabile care au avut o activitate în strânsă legătură cu istoria Politehnicii din București: Anghel Saligny, Nicolae Vasilescu-Karpen, Spiru Haret, Ion Mincu, Gogu Constantinescu, Traian Lalescu, Constantin Budeanu, Simion Stoilow, Aurel Perșu, Mihail Manoilescu, Petre Sergescu, Alexandru Proca, Elie Carafoli, Costin D. Nenițescu, Ion I. Agârbiceanu, Șerban Țițeica, Justin Capră.
Expoziția de inventică propune publicului prezentarea unor dispozitive medicale destinate neurochirurgiei (implanturi și grefe pentru cranioplastie), echipamente pentru industria chimică dar și lucrarea „Invențiile, tezaurul României” realizată de Forumul Inventatorilor Români. Sunt prezentate și inovații cu care Universitatea Politehnica a participat la Salonului de invenții de la Bangkok, carea a avut loc în perioada 1-7 februarie 2018.
Institutul Cultural Român
Direcția Comunicare și IT
Tel: 031 7100 625,
E-mail: biroul.presa@icr.ro
Site: www.icr.ro
Universitatea Politehnica din București
Relații Publice UPB
Tel: 021 402 9465
E-mail: relatii.publice@upb.ro
Site: www.upb.ro